‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’

Erfgoed in scènes

Heel wat grote en kleine geschiedenis uit de Antwerpse Zuidrand staat op film. De filmbank van Azura brengt het gedigitaliseerde archief van de lokale filmverenigingen online. De charmante filmpjes kunnen zelfs tot op scène doorzocht worden. 

Zeven gemeenten. Elk met een sterke lokale filmvereniging. Heel wat unieke films liggen opgestapeld. Maar wat staat er allemaal op? En wat bij brand of wateroverlast? Hoe kunnen we die filmpjes veilig stellen voor de toekomst.

In 2011 vroegen de gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel Picturae om hen bij te staan in hun uitdaging om de lokale filmverenigingen de kans te geven hun archief duurzaam te gaan bewaren en te ontsluiten. 

Het resultaat is de Film- en Fotobank Azura waarin vrijwilligers hun digitale kopieën van de filmpjes veilig kunnen opslaan in het DAM van Picturae. 

Wat er op staat, dat beschrijven ze in MemorixMaior. En als ze willen snijden ze de film virtueel in scènes en kunnen ze ook op dat niveau gaan beschrijven. Zo kan je een nieuwsfragment beschrijven als nieuwsbulletin en op de verschillende inhoudelijke onderwerpen van dat nieuwsbulletin.

En wat niet met film verteld kan worden, vind je in deze erfgoedbank in foto's, documenten of geluidsfragmenten.