‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’

De unieke audiocollectie van het KITLV

Het geluidsmateriaal van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde vormt een unieke collectie over het einde van de koloniale Nederlandse aanwezigheid in Azië. Picturae kreeg de opdracht om binnen drie maanden 1413 MiniDisc's (MD’s) te verwerken en bijna 3000 uur audiomateriaal beschikbaar te maken op DVD en harde schijf. Picturae is er in geslaagd het converteren en dupliceren in 28 werkdagen te realiseren.

Het project

Het audiomateriaal op de MD's bevat 1190 interviewsessies (2800 uur in totaal). Conversie en migratie naar een 'up-to-date' formaat en drager was nodig. Na overleg met de klant werd gekozen voor een harde schijf als nieuwe digitale drager en het WAVE (WAV) audio formaat als container voor de audio files. Ook werden de audiobestanden op het gebruiksvriendelijke DVD formaat geleverd.

In de ‘oral history’ collectie van het KITLV bleek er echter sprake te zijn van meerdere soorten metadata waar ook nog eens onvolkomendheden in stonden zoals spelfouten, verwisselde cijfers en labels die niet overeen kwamen met de inhoud van de MD. Voor Picturae was het vanzelfsprekend om dergelijke problemen te constateren en samen met de opdrachtgever naar oplossingen te zoeken.

Om de gewenste productiesnelheid te bereiken werd parallel met meerdere identieke opstellingen gewerkt. Renamer-software werd gebruikt om de nieuw gegenereerde files te coderen met de juiste filenamen conform de door het KITLV gebruikte alfanumerieke systeem. Alle data werd gedurende het proces dubbel gebackupped. In totaal werden door Picturae 22.826 wav-files geproduceerd die bij elkaar 1.7 TB opslagruimte vergden. Door de backup van zowel het originele MD files en de nieuwe wav-files werd er uiteindelijk een kleine 4TB aan audiodata afgeleverd op een externe hard disc. Tevens werden er 1413 individuele DVD's geproduceerd, elk voorzien van een opdruk met de unieke code van het interview. Hiervoor werd een gerobotiseerde EPSON-disc Producer ingezet. Door Picturae moest eerst zelf software worden ontwikkeld om deze klus op efficiënte wijze te kunnen klaren.

Kwaliteit

Kwaliteit is voor Picturae het hoogste doel. Gezien de hoeveelheid geluidsdragers en grote aantal individuele files werd er bij deze opdracht gekozen voor steekproef controlemomenten op verschillende punten in de workflow. Op deze wijze kon de vereiste kwaliteit en betrouwbaarheid van het eindproduct worden gegarandeerd. Uiteindelijk werd de opdracht, voorzien van een projectverslag en een aantal suggesties, afgeleverd aan het KITLV. De unieke Nederlandse ‘oral history’ collectie staat nu op DVD en is makkelijk te raadplegen bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.