‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
04Apr

Naturalis met project op VeleHanden: Glashelder!

Op 26 maart 2013 is het project Glashelder! van start gegaan op de crowdsourcingwebsite VeleHanden.nl. Daarbij kan iedereen meehelpen met het ontsluiten van 100.000 van de allerkleinste dieren uit de collectie van Naturalis.

Luizen en mijten

Deze diertjes, waaronder luizen en mijten, zijn bewaard in microscopische glaspreparaten. Zo kunnen ze gemakkelijk onder een microscoop worden bestudeerd. Naturalis heeft ongeveer 1 miljoen van deze preparaten verzameld gedurende de twintigste eeuw. Na digitalisering wordt een deel van deze collectie onder de naam Glashelder! nu ter ontsluiting aangeboden aan het grote publiek op VeleHanden.

Hoe werkt het?

Deelnemers op VeleHanden wordt gevraagd om de informatie naast de afbeelding van het glaspreparaat over te typen, zoals de wetenschappelijke naam van het diertje, het geslacht en de locatie en datum waarop het is gevonden. Dat is nog een aardige puzzel want de variatie aan soorten, gegevens en schrijfwijzen is groot. Als beloning krijgen de deelnemers punten, die ze in de loop van het project kunnen inwisselen voor verschillende dingen, zoals vrijkaartjes voor Naturalis.

Mijten
Preparaat met een mijt van het geslacht Glycyphagus | 103 x uitvergroot (foto’'s genomen rond 1920)

Waarom meedoen?

De informatie over deze diertjes die via VeleHanden wordt ontsloten, gaat Naturalis op internet publiceren. Dat geeft wetenschappers en studenten over de hele wereld de mogelijkheid om de collectie van Naturalis te ontdekken. Daarnaast kunnen allerlei maatschappelijke en economische vraagstukken waarbij biodiversiteit een rol speelt, zoals de kwaliteit van voedselgewassen en drinkwater, beter worden beantwoord.

Word ook deelnemer!

Interesse? Op VeleHanden kan iedereen meedoen. Ervaring is niet nodig, alleen passie voor het verleden. Kijk voor meer informatie op www.velehanden.nl en word ook deelnemer!