‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
Erfgoed Events

Erfgoed events

Picturae staat midden in de erfgoedwereld. Wij onderstrepen dit door actief deel te nemen aan events en door zelf evenementen te organiseren. Met onze eigen events willen wij klanten, partners en het grote publiek kennis laten maken met allerlei (digitale) ontwikkelingen die van invloed zijn op de erfgoedwereld en daar met elkaar over in gesprek gaan. Daarnaast willen we particulieren en instellingen een podium bieden voor opmerkelijke erfgoed initiatieven.

Memorix Archieven

Presentatie Memorix Archieven

In ons kantoor in Brussel organiseerde Picturae vrijdag 24 januari 2014 een presentatie over het nieuwe archiefbeheersysteem Memorix Archieven. Er was grote belangstelling voor de presentatie en de software werd goed onthaald.

Open Source software - vraag het aan... Mark Lindeman

Technisch directeur Mark Lindeman hield woensdag 17 april in ons kantoor in Brussel een informatieve bijeenkomst over OpenSource software. Tijdens deze bijeenkomst werd onder andere gesproken over ICA-AtoM, Omeka en Collective Access. Lindeman ging in op mogelijkheden van de verschillende pakketten. Ook de beperkingen van de verschillende pakketten ging hij niet uit de weg. Deze zijn na te lezen op onze website. Ook is hier een vergelijking van de verschillende software te vinden.

AV - vraag het aan... Jean-Pierre Sens

Picturae hield donderdag 21 februari een informatieve bijeenkomst over het digitaliseren van film, video en audio materiaal. Picturae’s AV specialist Jean-Pierre Sens ging in op de vraagstukken rondom AV digitalisering: Wat heb ik precies in huis? Hoe kan ik het bekijken? Hoe kan ik het beoordelen en bekijken? Hoe onderscheid ik originelen van kopieën? Vertelde Sens niet alleen over het digitaliseringsproces en de valkuilen, maar liet hij het simpelweg zien. Deze praktische benadering viel in de smaak bij de aanwezigen: men waardeerde de praktische invalshoek.

Crowdsourcing - vraag het aan... Pieter Woltjer

Het toekennen van metadata is voor archieven, musea en bibliotheken een belangrijk maar tijdrovend werk. Maar metadata zijn pas zinvol als ze kwaliteitsvol zijn. De inzet van vrijwilligers, 'crowdsourcing', biedt veel mogelijkheden, maar hoe leid je het in goede banen?

Picturae organiseerde op vrijdag 7 december 2012 Crowdsourcing voor archieven, musea en bibliotheken. Projectleider Pieter Woltjer lichtte de werking van VeleHanden toe. Daarnaast was er een discussie over de waarde van crowdsourcing en de praktische haalbaarheid.

Symposium

Picturae's Symposium: Cultureel erfgoed, archieven en de digitale wereld werd dit jaar gehouden op 26 november 2012 in Paushuize (Utrecht). Op deze dag, die bedoeld was voor klanten van Picturae, werd ingegaan op de nieuwe ontwikkelingen en nieuwe features van Memorix Maior, ons collectiebeheersysteem.

Er waren tevens lezingen over genealogie, archeologie en fotografie, belangrijke hoekstenen van de erfgoedwereld. Daarna konden de gasten genieten van een rondleiding door het Utrechtse monumentale gebouw.

Paris Photo

Paris Photo
Vera Weterings

Paris Photo is het grootste fotografie event ter wereld. Picturae organiseerde tijdens Paris Photo 2012 op donderdag 15, vrijdag 16 en zaterdag 17 november 2012 een speciaal event: Picturae's Paris Photo, een rijkelijk gevuld programma met tentoonstellingen, lezingen en workshops van topfotografen op toplocaties in Parijs. Hiervoor werd onder andere samengewerkt met het gerenommeerde Archive of Modern Conflict uit Londen. Tegelijkertijd werd er ook aandacht besteedt aan het werk van beginnende fotografen.