‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
27Sep

De beeldbank is dood! Leve de erfgoedbank!

Gisteren werd onder ruime publieke belangstelling de vernieuwde erfgoedsite Made In Aalst voorgesteld. De erfgoedcel van Aalst, het stadsarchief, de bibliotheek, het museum en het D.A.D.D. sloegen de handen in elkaar om resoluut te kiezen voor een totaal geïntegreerde erfgoedbank. 

Erfgoedcel Aalst

Meer dan beelden

Made in Aalst is meer dan een beeldbank. Met één zoekvraag doorzoek je zowel de beelddatabank, de gedigitaliseerde kranten, de bevolkingsregisters, de bibliotheekcatalogus als de objectendatabank van het museum. De website zoekt dus niet alleen in MemorixMaior, maar ook in Vubis en Adlib.

Participatie van het publiek

Mooie beelden. Interessante verhalen. De site laat toe om het erfgoed van Aalst te delen via Facebook of Twitter. Zie je een oude bekende op een foto? Je kan het doorgeven aan de beheerders van de erfgoedbank, zodat zij de ontbrekende naam in hun databank kunnen toevoegen.

Voer voor genealogen

Wie op zoek is naar zijn of haar voorouders, kan niet voorbijgaan aan de genealogische collectie van het Stadsarchief van Aalst. Er zijn ondertussen meer dan 600.000 namen beschreven. 

Erfgoedcel Aalst

Topstukken

Af en toe zal Aalst ook een topstuk aan de site toevoegen. Een uniek werk uit de collectie van een van de erfgoedspelers in Aalst. Ze maakten alvast een start met de historische kaart 'Het land van Aalst' en de stadsrekening uit 1586.

De Leclerkaart uit 1784 is topstuk nr. 1. De kaart werd gedigitaliseerd en door een uitgebreid netwerk van vrijwilligers ontsloten. In de kaartenviewer vind je hotspots, markante plaatsen op de kaart. Deze plaatsen kan je bestuderen op de historische kaart en vergelijken met de actuele situatie door de koppeling met Google Maps. Je krijgt ook gevarieerde uitleg over de historische plekken. Een boeiende ontdekkingsreis.

Topstuk 2, de stadsrekening uit 1586, brengt je naar het dagelijkse leven van het Aalst in de zestiende eeuw. Hoeveel verdiende een torenwachter? Waar haalde het stadsbestuur het graan vandaan? De transcriptie van de stadsrekening maakt dit werk een aangenaam leesbaar historisch document.

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Kranten en registers nog meer.

Meer dan 10 jaar geleden begon Picturae het gedigitaliseerde erfgoed te ontsluiten. Snel rezen de beeldbanken als paddestoelen uit de grond. Maar samen met onze klanten evolueerden we naar technologie die nauwer aansluit bij de wensen van de erfgoedliefhebber. Het verleden en de kunst ontdekken op één digitale plek. De geïntegreerde erfgoedsite.