‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
25Sep

Luk Tuymans in Stedelijk Museum Amsterdam

De kunstschilder Luc Tuymans heeft ter gelegenheid van de heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam op 23 september het schilderij H.M. vervaardigd. Het betreft een portret van Koningin Beatrix dat te zien zal zijn in de centrale tentoonstellingszaal van het museum. Tuymans geldt als één van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van de wereld. Koningin Beatrix verzorgde – na een verbouwing en nieuwbouw dat ongeveer acht jaar heeft geduurd – de feestelijke heropening van het Stedelijk Museum.

 
Digitalisering van oeuvre

Picturae is op dit moment bezig de omvangrijke en waardevolle collectie van Luc Tuymans te digitaliseren. Deze worden vervolgens overgezet in Memorix Maior, de software infrastructuur voor het beheren van een digitale collectie. Voor Luc Tuymans wordt de Memorix Maior door Picturae op maat ingericht om zijn collectie intern te beheren (een eigen catalogue raisonné) en duurzaam op te slaan.

De collectie van Tuymans is echter wijdverspreid. Fotografen van Picturae digitaliseren werken ter plaatse. In de studio, bij verzamelaars, in musea of in gallerijen. Zo blijft het werk van Luc Tuymans voor toekomstige generaties behouden.

Luc Tuymans

Luc Tuymans werd geboren in 1958 in Mortsel. Na een kunstopleiding en een studie kunstgeschiedenis duurde het even voordat hij doorbrak als kunstschilder. Tuymans beleefde zijn internationale doorbraak in 1992 door zijn bijdrage aan een tentoonstelling in het Duitse Kassel. Zijn onderkoelde, spaarzaam geschilderde doeken – met vaak sterk historisch beladen thema's zoals concentratiekampen, het kolonialisme in Congo en het Vlaams-nationalisme – interesseerde een grote groep mensen. Momenteel woont en werkt Tuymans in Antwerpen.

http://www.luctuymans.com/catalogueraisonne/

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/18/kunstschilder-tuymans-maakt-portret-beatrix-voor-heropend-stedelijk/