‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
Een glasnegatief van Jacob Olie gedigitaliseerd door Picturae
Jacob Olie | Stadsarchief Amsterdam

Negatieven en dia's

Negatieven en dia's liggen vaak onzichtbaar voor het publiek opgeslagen in depots. Voor Picturae zijn dit soort projecten mooie uitdagingen. Het begon bij Picturae met een passie voor fotografie. Nu, jaren later hebben we een innovatief productieproces ontwikkeld dat het digitaliseren van elke collectie negatieven en dia's mogelijk maakt.

Materiaaltypes

We digitaliseren doorzichten in alle soorten en maten. Het meest bekend is natuurlijk het gewone negatief, zowel in zwart/wit als in kleur. Voor de grootste glasnegatieven, dia's, lantaarnplaatjes en zelfs röntgenfilms kunt u bij ons terecht. In principe is het dan ook mogelijk om alles waar je doorheen kunt kijken te digitaliseren. Voor het digitaliseren van negatieven biedt Picturae een compleet traject. Van beveiligd transport, stofvrij maken en digitaliseren, tot het online ontsluiten van de collectie en opslag van de beelden in ons e-depot.

Kwaliteit

De dragers van doorzichten zijn van glas of kunststof in een verscheidenheid aan diktes en de verpakkingen zijn altijd weer anders. Maar ook de staat van het materiaal is uiteenlopend. Voor elke digitaliseringsklus worden daarom oplossingen op maat bedacht om het hele traject aan de hoogste kwaliteitsnormen te laten voldoen.

Contactvelmethode

Om een doorzichtcollectie efficiënt te kunnen digitaliseren, heeft Picturae een concept ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van transparante insteekhoezen. Door de negatieven of dia's in deze hoesjes te doen, kan de hele insteekhoes in één keer gedigitaliseerd worden. Dat maakt het proces sneller zodat een grootschalige collectie tegen zeer lage kosten inzichtelijk kan worden gemaakt. Ook is het daarna gemakkelijk om negatieven te selecteren die op hoge kwaliteit gedigitaliseerd moeten worden. Kors van Bennekom gebruikte deze methode toen hij samen met de Stichting Archief Kors van Bennekom een selectie maakte van 13.000 negatieven uit de ruim 700.000 negatieven in zijn archief. Deze selectie is ontsloten in zijn speciale collectiewebsite.

Brochure Met passie van negatief naar positief

Meer weten over het digitaliseren van doorzicht materiaal? Download hier de brochure »
Met passie van negatief naar positief