‘World Class Rapid Digitization of Cultural Heritage’
Groot formaat scanner
Noord-Hollands Archief

Groot formaat

'Hoe groter, hoe beter' is iets wat rijke edellieden vroeger vaak gedacht zullen hebben. Zij leefden dan ook in een tijd waarin zij hun kastelen versierden met prachtig geïllustreerde landkaarten. Vandaag de dag is voor ons de uitdaging om documenten op groot formaat te kunnen digitaliseren zonder het origineel te beschadigen en met behoud van alle details.

Groot, groter, grootst

Niet alleen grote landkaarten vormen een uitdaging, maar ook groot formaat posters, bouwtekeningen, prenten, schilderijen, aquarellen, etsen, litho's, stokkaarten en andere originelen van groot formaat. Picturae bekijkt per categorie originelen de beste manier om het te digitaliseren om zo een natuurgetrouw resultaat te verkrijgen. Vaak worden XL formaten in meerdere delen opgenomen om een optimale resolutie te garanderen en daarna digitaal aan elkaar geplakt oftewel 'gestitcht'. Dit vraagt om een secure digitalisering: één enkel verschoven vouw in een kaart kan immers tot een stitchfout leiden! Picturae heeft hiervoor specialisten in huis, die elk XL formaat tot een exacte digitale reproductie van het origineel weten te maken.  

Efficiënter

Nieuwe en verbeterde technieken zorgen ervoor dat groot formaat originelen steeds efficiënter gedigitaliseerd kunnen worden. Picturae heeft een XXL-tafel voor grote formaten ontworpen waarbij de tafel met het origineel onder de camera beweegt totdat alle opnamen gemaakt zijn om er zo één beeld van te vormen. Ook hier geldt weer: voor elk type origineel wordt er gekeken naar de meest efficiënte digitaliseringsmethode. Zo vereist een landkaart van 20 m2 bijvoorbeeld een strakke organisatie en nauwe samenwerking met de klant.